Yara International ASA on Norjassa pääkonttoriaan pitävä kansainvälinen yhtiö, joka tuottaa, jakaa ja myy typpipohjaisia mineraalilannoitteita sekä niihin liittyviä teollisuustuotteita.

Yhtiö perustettiin vuonna 1905, ja sen toiminta kattaa kuusi segmenttiä: Eurooppa, Amerikat, Afrikka & Aasia, Globaalit Laitokset & Toiminnallinen Huippuosaaminen, Teolliset Ratkaisut ja Puhdas Ammoniakki. Yaran tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa YaraVita GRAMITREL, YaraBela OPTI-NS 27-0-0 ja YaraTera KRISTALON PURPLE. Yhtiön toiminta jakautuu kolmeen segmenttiin: Viljelijäravinteet, Teollisuus ja Tuotanto.

Sijainti ja Toimipisteet

Yaran pääkonttori sijaitsee Oslossa, Norjassa. Yhtiöllä on toimipisteitä 62 eri sijainnissa maailmanlaajuisesti.

Markkinatiedot

Yara International on listattu Oslossa sijaitsevassa pörssissä, ja sen osakkeen tunnus on YAR.OL. Yhtiön markkina-arvo on noin 92 miljardia Norjan kruunua, ja vuoden 2022 liikevaihto oli noin 23,9 miljardia dollaria.

Liiketoiminta ja Tuotteet

Yaran Viljelijäravinteet-segmentti tarjoaa typpipohjaisia lannoitteita, kuten ureaa, ammoniumnitraattia ja yhdistelmiä. Teollisuus-segmentti kehittää ja myy ureaa, ammoniakkia ja muita teollisuuskäyttöön tarkoitettuja tuotteita. Tuotanto-segmentti puolestaan tuottaa ammoniakkia, lannoitteita ja teollisuustuotteita.

Yhtiön Historia ja Kehitys

Yara International syntyi vuonna 2004, kun Hydro Agri eriytyi itsenäiseksi yhtiöksi Norsk Hydrosta. Yhtiö on laajentanut globaalisti toimintaansa lukuisilla yritysostoilla, yhteisyrityksillä ja uusilla hankkeilla erityisesti Afrikassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Vuonna 2013 Yara oli mukana skandaalissa, jossa se maksoi yli kahdeksan miljoonaa Norjan kruunua korruptiomaksuina.

Johto ja Hallinto

Yaran johtoon kuuluu muun muassa toimitusjohtaja Svein Tore Holsether ja talousjohtaja Thor Giæver.

Taloudelliset Tiedot

Yara Internationalin vuoden 2022 tuloslaskelman mukaan yrityksen liikevaihto oli 23 902 miljoonaa Norjan kruunua, bruttovoitto 6 549 miljoonaa Norjan kruunua ja nettotulo 2 777 miljoonaa Norjan kruunua.

What's your reaction?
Happy0
Lol0
Wow0
Wtf0
Sad0
Angry0
Rip0
Leave a Comment