UPM-Kymmene Oyj on perustettu vuonna 1995, kun Kymmene Corporation ja Repola Ltd yhdistyivät ja muodostivat UPM-Kymmene-nimisen yhtiön. Toimintansa UPM aloitti virallisesti 1. toukokuuta 1996. Yhtiön juuret ulottuvat kuitenkin 1870-luvulle, jolloin perustettiin ensimmäiset mekaanisen sellun tuotantolaitokset, paperitehtaat ja sahat Suomessa. UPM:n ensimmäiset edeltäjät olivat Aktiebolag Walkiakoski ja Kymmene Ab, jotka perustettiin vuosina 1871 ja 1872.

Toimialat ja Tuotteet

UPM valmistaa kuutta eri liiketoiminta-aluetta kattavia tuotteita, jotka yhdistyvät yhteiseen ajatukseen: arvon luomisesta uusiutuvista ja kierrätettävistä raaka-aineista osaamisen ja teknologian avulla. Liiketoiminta-alueet ovat:

  • UPM Fibres: Sellu ja sahatavara, viisi modernia sellutehdasta Suomessa ja Uruguayssa
  • UPM Energy: Toiseksi suurin sähköntuottaja Suomessa, hyödyntäen vesivoimaa, ydinvoimaa ja lämpövoimaa
  • UPM Raflatac: Valmistaa etikettimateriaaleja
  • UPM Specialty Papers: Erikoispaperit, kuten pakkaus- ja etikettimateriaalit sekä toimisto- ja graafiset paperit
  • UPM Communication Papers: 13 paperitehdasta useissa maissa, tuotanto keskittyy julkaisupapereihin
  • UPM Plywood: Euroopan suurin vanerivalmistaja

Kestävä Kehitys ja Uudet Investoinnit

UPM panostaa kestävään kehitykseen ja uudistaa toimintaansa jatkuvasti. Yhtiö on investoinut muun muassa biopolttoaineiden tuotantoon Lappeenrannassa ja rakentaa parhaillaan biokemikaalitehdasta, joka tuottaa bioetyleeniglykolia ja muita puupohjaisia kemikaaleja.

Pörssitiedot

UPM-Kymmene Oyj:n osake on listattu Helsingin pörssissä, ja sen markkina-arvo oli toukokuussa 2023 noin 15,8 miljardia euroa. Yhtiön vuoden 2022 liikevaihto oli 11,7 miljardia euroa.

Yhtiö on tunnettu myös pitkäaikaisesta griffiini-logostaan, joka on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti käytössä ollut yrityslogo. Griffiini kuvastaa pohjoisten metsien suojelijaa ja on suunniteltu vuonna 1899 taiteilija Hugo Simbergin toimesta.

What's your reaction?
Happy0
Lol0
Wow0
Wtf0
Sad0
Angry0
Rip0
Leave a Comment