Digitaalisten lompakoiden käyttäminen on kasvattanut suosiotaan valtavasti, mikä johtuu suurimmaksi osaksi niiden helppouden ja turvallisuuden vuoksi. Käyttäjien ei tarvitse välttämättä kantaa fyysistä lompakkoa enää mukanaan ja parhaimmillaan niihin voi tallentaa muitakin kuin maksutietoja, kuten esimerkiksi lentoliput.
Digitaalinen kehitys alkoi silloin, kun internet tuli monien koteihin. Tuolloin kyseessä oli monien muistama äänekäs modeemi, eikä nopea yhteys aina ollut kovinkaan varmaa. Tämä on kuitenkin vuosien saatossa muuttunut, sillä monet asiat, kuten erilaiset palvelut ja sen myötä maksaminen, ovat siirtyneet digimaailmaan.
Verkossa tarjottavien palveluiden osalta digitaaliset lompakot ovatkin olleet mainio tapa suorittaa maksuja turvallisesti.
Tämä on mahdollistanut esimerkiksi rahapelien helpon pelaamisen verkossa monilla nettikasinoilla. Suosittuja pelejä riittää paljon, ja moni voi innostua kokeilemaan esimerkiksi peliä sweet bonanza 1000 ilmaiseksi demotilassa. Pelimaailman lisäksi tänä päivänä voi verkosta ostaa paljon tavaroita sekä tilata vaikka illallinen suoraan kotiovelle ja suorittaa maksut erilaisten digilompakoiden avulla.
Miten digitaalinen lompakko toimii?
Digitaalisten lompakoiden toiminta on periaatteessa hyvinkin yksinkertaista. Lompakko toimii mobiililaitteilla, jotka käyttävät WiFiä sekä Bluetoothia langattomana yhteytenä laitteen ja myymälän välillä. Käyttäjän tulee tallettaa oman pankki- tai luottokortin tiedot digitaaliseen lompakkoon, jonka jälkeen sitä voi käyttää maksuihin.
Fyysistä lompakkoa ei välttämättä tarvitse siis kantaa mukana ollenkaan, sillä digitaalisessa lompakossa maksutiedot säilyvät mukana turvallisesti. Tekniikka, jota käytetään digilompakon ja mobiililaitteiden välillä, voi sisältää muun muassa QR-koodin käyttämistä, joka on hyvin yleinen tapa tänä päivänä. Laitteen kamera ja lompakon skannausjärjestelmä hoitavat tällöin maksun suorittamisen.
Toinen vaihtoehto on magneettinen suojattu lähetys, joka toimii lähinnä Samsung-laitteiden käyttäjille. Kyseessä on tekniikka, jota käyttävät myös magneettikortinlukijat. Vuodesta 2021 eteenpäin Samsung on tosin panostanut enemmän NFC-tekniikkaan, jossa käytetään sähkömagneettisia signaaleja laitteiden välillä.
Digitaalisen lompakon hyödyt
Digitaalisten lompakkojen hyötynä on nimenomaan turvallisuus, sillä ne lisäävät käyttäjän henkilöllisyyden ja luottokorttien turvaa. Henkilö- ja korttitietoja on haastavampaa kopioida maksujen yhteydessä, kun käytössä ei ole fyysistä korttia.
Ne tuovat käyttäjille paljon helpotusta, sillä maksutapoja ei tarvitse aina kantaa mukana fyysisen lompakon muodossa. Sama koskee henkilöllisyystodistuksia. Käyttäjän tulee huolehtia vain siitä, että oma mobiililaite pysyy mukana.
Haitat kannattaa myös huomioida
Vaikka digilompakoissa on tärkeitä hyötyjä käyttäjälle, ei haittojakaan kannata täysin unohtaa. Teknologian kehityksestä huolimatta digitaalisia lompakoita ei välttämättä hyväksytä vielä joka paikassa. Tällaisia ovat erityisestä pienemmät kaupat sekä vähemmän kehittyneet alueet.
Mikäli WiFiä tai Bluetoothia ei ole käytettävissä, voi se tuoda omat haasteensa digitaalisella lompakolla maksamiseen. Maksut hoituvat nimenomaan langattomilla yhteyksillä, joten niiden tulisi toimia moitteettomasti, jotta maksuja voidaan suorittaa.
Huolimatta siitä, että henkilökohtaisiin tietoihin pääseminen on haastavampaa, niin mobiilaite saatetaan varastaa käyttäjältä, mikä voi pahimmillaan johtaa omien tietojen vuotamisesta ulkopuolisille. Digitaalinen lompakko on hyvä suojata mahdollisimman hyvin salasanalla tai esimerkiksi biometrisillä tiedoilla, jottei väärinkäyttöjä synny.
Erilaiset digitaaliset lompakot
Digitaalisia lompakoita on tänä päivänä useita erilaisia. Niihin kuuluvat muun muassa seuraavat tyypit:
- Mobiililompakot
- Nettilompakot
- Prepaid-lompakot
- Pankkiin liitetyt lompakot
- Suljetut lompakot
- Avoimet lompakot
- P2P eli Peer-to-peer lompakot
- Superapp-lompakot
Älypuhelimiin ja tabletteihin asennetut lompakot ovat varmasti monille yksi tutuimmista digitaalisen lompakon muodoista. Nämä käyttävät NFC-tekniikkaa ja QR-koodeja. Tutuimpia mobiililaitteille asennettavia lompakoita ovat Apple Pay, Samsung Pay, Mobile Pay sekä Google Pay.
Nettilompakot eli e-lompakot ovat erityisen sopivia verkossa tehtäviin ostoksiin. Ne ovat kaikki käytettävissä selaimen kautta ja pitävät maksutiedot turvallisesti tallessa. Nettilompakoihin siirretään yleensä erikseen rahaa omalta pankkitililtä, jotta maksuja voi niiden kautta suorittaa. Tunnetuimpiin e-lompakoihin kuuluvat PayPal, Skrill ja Neteller.
Prepaid-lompakkojen etu on se, että niiden avulla omaa kulutusta on helppo seurata ja pitää myös kurissa. Niihin ladataan rahaa aina etukäteen ja kun lompakko on tyhjä, voi rahaa ladata lisää.
Pankkiin liitetyt lompakot ovat nimensä mukaisesti sellaisia, jotka yhdistetään omaan pankkitiliin. Tämä tekee maksamisesta vaivatonta ja tätä voi käyttää niin laskujen ja ostoksien maksamiseen verkossa.
Suljetut lompakot toimivat lähinnä tietyille jälleenmyyjille, joiden kautta voi maksutapahtumien avulla saada palkintoja ja muita etuja. Vastaavasti avoimet lompakot taas tekevät maksut joustavaksi, sillä maksutapahtumia voi tehdä useiden kauppiaiden ja alustojen välillä. Tällaisia ovat esimerkiksi PayPal ja Google Pay.
Vähemmän tunnetut digitaaliset lompakot
P2P-lompakot ja Superapp-lompakot ovat monille käyttäjille vähemmän tunnettuja. P2P-lompakoilla voi helposti siirtää rahaa ystävien kesken ja jakaa vaikkapa laskun lounasravintolassa. Tällaisia lompakoita ovat muun muassa Venmo sekä Cash App. Superapp-lompakot puolestaan yhdistävät viestien lähettämisen ja ostoksien tekemisen. Niiden suosio on kasvanut ja tunnetuimpiin sovelluksiin kuuluvat Grab ja WeChat.
Eurooppalainen digitaalinen identiteettilompakko tulossa
Viime vuosina on paljon puhuttu EU:n digitaalisesta identiteettilompakosta ja sen tulemisesta markkinoille. EU:n neuvosto ja parlamentti ovat hyväksyneet eIDAS-asetuksen, jonka tarkoituksena on säätää henkilöiden tunnistamisesta EU-maiden rajojen ylittävässä asioinnissa.
Tarkoituksena olisi tarjota käyttäjille vaihtoehto teknologiajättien digilompakoille, kuten Apple Pay ja Google Pay, sillä monet arvostelijat ovat huolissaan käyttäjien yksityisyydestä ja tietosuojasta.
EU:n identiteettilompakko voisi parhaimmillaan korvata verkkopankkitunnuksilla kirjautumisen sekä toimia erilaisten asiakirjojen, kuten ajokortin, säilömiseen, ja sitä voisi käyttää myös allekirjoituksiin. Kyseessä olisi sovellus, jonka voi ladata älylaitteisiin.
Valintaan vaikuttaa omat mieltymykset ja käyttötapa
Käyttäjillä on digitaalisten lompakoiden suhteen paljon valinnanvaraa, sillä erilaisia lompakoita on moneen lähtöön. Sopivan vaihtoehdon valitseminen ei välttämättä ole kovin helppoa. Digilompakoissa ja niiden toiminnoissa on jonkin verran eroja, jonka vuoksi niihin kannattaa tutustua huolellisesti.
Lähtökohtaisesti käyttäjän kannattaa valita digitaalinen lompakko omien mieltymyksien ja käyttötavan mukaan. On hyvä miettiä käyttääkö lompakkoa monipuolisesti eri alustoilla verkossa sekä kivijalkakaupoissa vai riittävätkö pelkät verkkomaksut itselle esimerkiksi eri alustoilla tai ainoastaan tiettyjen jälleenmyyjien sivuilla. Näitä asioita pohtien voi tarkentua millainen digilompakko sopii juuri itselle parhaiten.