Bitcoinin ETF:t tulivat markkinoille tammikuussa. Se osoittaa, että kryptovaluutat ovat ottamassa varsin tuntuvaa jalansijaa myös perinteisemmin tunnetussa finanssimaailmassa. Bitcoin ETF oli monien huulilla jo huhuna pidempään, joten sen julkaisua odottivat monet pääomasijoittajat. Miksi Bitcoin ETF kiinnostaa ja mikä ETF on? 

ETF lyhyesti

ETF on rahasto, joka on pörssinoteerattu. Se voi yksinkertaisesti sisältää osakkeita, velkakirjoja, hyödykkeitä, futuureita ja nykyään myös bitcoineja. Näitä rahastoja voi ostaa pörssistä samalla tavoin kuin osakkeita. Se on helppo sekä kustannustehokas tapa sijoittaa ja varsinkin sellaisiin instrumentteihin, joita on muuten varsin vaikea hankkia. Kyseessä on hyvin erilainen tapa sijoittamiselle kuin riskialttiimpi nettikasino Casumo vaihtoehtona.

ETF on ikään kuin kori, jossa on useampia erilaisia arvopapereita. Sijoittaminen on helpompaa näihin arvopapereihin kuin suoraan tuotteisiin. Esimerkkinä voidaan mainita joko kultaharkko tai öljytynnyri, joita kumpaakaan harvemmin tulee ostettua konkreettisesti. Sen sijaan ETF-rahasto seuraa kurssia ja voi sijoittaa kaivosyhtiöön.

ETF-rahaston osuuksia on mahdollista ostaa sekä myydä, mutta myös vivuttaa. Ideana onkin, että ne seuraavat jotakin indeksiä tai pyrkivät jäljittelemään sen suorituskykyä. Ne voivat seurata mielenkiinnolla jotakin tiettyä toimialaa sijoittamalla sen alan yrityksiin.

Millainen on Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF on rahasto ja se pyrkii seuraamaan mahdollisimman tarkasti Bitcoinin kurssia. Rahaston avulla hyötyy kurssin noususta. Bitcoineja ei tarvitse lainkaan ostaa valuuttana. Ideana onkin, että se on sijoitusinstrumentti, joka on turvallinen, helppo sekä valvottu.

Bitcoin ETF voi seurata itse valuutan kurssia useammalla eri tavalla. Rahaston kaupankäynti voi tapahtua futuureilla tai se voi myös holdata bitcoineja. Lisäksi sijoittaminen voi tapahtua alan yrityksiin, jos niiden kurssit seuraavat suoraan Bitcoinin kurssikehitystä.

Jos Bitcoin ETF -tuotteisiin on kiinnostusta, niin niiden sisältöihin on järkevää tutustua hyvin huolellisesti ennen ratkaisun tekemistä. On selvitettävä sijoittavatko ne futuureihin ja onko niiden kuluissa suuria eroja.

Bitcoin ETF spottina vai futuurina

Markkinoilla oleva Bitcoin ETF rahastoja voi olla kahdenlaisia. Toiset ovat spot rahastoja ja toiset puolestaan futuureja. Niillä on eroavaisuuksia, vaikka molemmat periaatteessa seuraavat Bitcoinin kurssia.

Futuuri Bitcoin ETF

Futuuripohjaisena Bitcoin ETF ei hallinnoi bitcoineja ja sijoittaminen tapahtuu johdannaisiin eli futuureihin. Ne ovat periaatteessa sopimuksia, joissa tietyllä hetkellä on tietyllä hinnalla ostettu tai myyty bitcoineja.

Näiden rakenne on huomattavasti monimutkaisempi kuin spot ETF:n, joten siihen voi myös sisältyä vipua esimerkiksi 2x tai 3x. Tämä mahdollisuus puuttuu kokonaan spotin puolelta.

Ensimmäiset futuurit tulivat lanseeraukseen jo vuonna 2017, joten ne hyödyntävät samoja kursseja kuin kaikkein suurimmat pörssit. Se myös tarkoittaa sitä, että sen hinta seuraa lähes identtisesti sitä hintaa, joka bitcoinilla on markkinoilla.

Spot Bitcoin ETF

Spot Bitcoin ETF holdaa puolestaan aitoja bitcoineja. Tässä rahastossa osuuksien arvon muutokset tulevat spot kurssin suhteessa. Instrumenttina se on varsin suoraviivainen ja siksi erinomainen.

Se taho, joka hallinnoi Spot Bitcoin ETF:ää, pitää huolen bitcoinien sälytyksestä. Niitä voidaan säilyttää niin sanotussa kylmälompakossa tai erillisessä palvelussa. Vaikka sijoittajalla itsellään olisikin bitcoinlompakko, hänen ei tarvitse siinä säilyttää bitcoineja. Tässä ratkaisussa omistetaan pelkästään osuus rahastosta eli kryptoista, jotka ovat sen hallinnassa.

Kumpi ratkaisu on järkevämpi?

Kuten aina, molemmissa ratkaisuissa on hyviä puolia. Ratkaisun valinta riippuu paljon siitä, millainen sijoittaja on kysymyksessä. Lisäksi päätökseen vaikuttaa paljon maakohtainen sääntely. Esimerkiksi ennen tammikuuta 2024 Yhdysvalloissa oli mahdollista sijoittaa pelkästään futuuripohjaisiin ratkaisuihin.

Spot Bitcoin ETF on hyvin suoraviivainen ja yksinkertainen tapa tehdä Bitcoin sijoitus. Rahaston toimintaa on helppo ymmärtää, vaikka sijoittajana olisi vielä suhteellisen kokematon. Jos rahasto holdaa vain bitcoineja, se ei tuo mitään yllätyksiä.

Futuurirahasto on paljon monimutkaisempi, sillä futuurikaupassa on paljon enemmän niin sanottuja liikkuvia osia kuten esimerkiksi erääntymispäivät.

Kolmas vaihtoehto on tietenkin geneerinen krypto-ETF ja se sijoittaa alan yrityksiin kuten Bitcoin -louhintafirmoihin tai esimerkiksi Coinbaseen. Tämän erona on se, että sen kurssi on lähes sama kuin Bitcoinin oikea kurssi, mutta nousumarkkinoiden aikana sen tuotto voi myös olla parempi kuin Bitcoin-ETF:n.

Markkinat Yhdysvalloissa

Bitcoin on aina herättänyt tunteita. Yhdysvalloissa SEC eli arvopaperimarkkinoita valvova elin hyväksyi spot Bitcoin ETF:n hakemukset tammikuussa 2024. Tapaus oli varsin historiallisen, sillä tätä hetkeä Bitcoinin sijoittajat saivat odottaa yli 10 vuoden ajan.

Viivästys johtuu siitä, että kryptoihin ollaan suhtauduttu markkinoilla varsin kriittisesti. Se ei ole mikään ihme, sillä menneiden vuosien aikana kryptovaluuttojen arvo on noussut toisinaan raketinomaisesti ja vastaavasti tehnyt rajuja syöksyjä alaspäin. Niiden liikkeitä ei ole voinut ennustaa ja bitcoin on ollut usein näiden heiluriliikkeiden alkuunpanija.

Paine markkinoilta on kuiteinkin ollut niin kova, että lopulta SEC:n oli pakko nöyrtyä sekä hyväksyä spot Bitcoin ETF. Tammikuun alussa avoimia hakemuksia oli kaikkiaan 11 ja ne hyväksyttiin kerralla. Tosin soraääniäkin kuului ja päätös tehtiin suhteellisen vastahakoisesti.

Bitcoin kurssin reagointi ETF hyväksyntään

Yllättävää tilanteessa oli se, että bitcoin kurssi ei reagoinut ETF:n hyväksyntään millään lailla. Pientä heilahtelua oli ylös ja alas, mutta se on täysin normaalia bitcoin markkinoilla muutenkin. Osa ennustajista odotti täydellistä romahdusta ja osa taas raketinomaista nousua, mutta kumpikaan ryhmä ei ollut oikeassa.

Kun ETF-treidaus varsinaisesti alkoi, kurssi lähti laskuun parin seuraavan päivän aikana. Mutta lasku ei ollut mikään täydellinen romahdus, kuten ennustajat olivat odottaneet.

Tässä vaiheessa on vielä liian aikaista sanoa, miten treidaamisen rahavirrat alkavat näkyä bitcoinin kurssissa. Vasta myöhemmin on mahdollista tehdä tarkempaa analyysiä siitä, kuinka mielenkiintoiseksi spot Bitcoin ETF markkinoilla muodostuu ja miten kauppa kehittyy.

What's your reaction?
Happy0
Lol0
Wow0
Wtf0
Sad0
Angry0
Rip0
Leave a Comment