Kaaviosta käy ilmi sRGB:n suppeampi väriavaruus. varsinkin vihreän ja cyanin (sinivihreä) värien kohdalla. Myös oranssi väri toistuu hieman himmeämpänä. Kesäkuvissa on usein paljon vihreää (maisemat) ja siksi on hyvä korostaa vihreetä kuvankäsittelyohjelmalla jos kuvaat jpeg tiedostoja.

ProPhotoRGB on esim. Lightroomissa toimiva laajin väriavaruus. Harvoin käytetty.

RGB poikkeaa CMYK maailmasta siten että RGB on additiivinen väriavaruus ja näin esim valkoinen väri saa arvot R255 + G255 + B255, kun taas musta luodaan R+ G +B 0 (nolla). CMYK värit luodaan päinvastoin, eli esim. valkoinen C0 + M0 + Y0 + K0. Syvän mustan saavuttamiseksi on hyvä lisätä mustan lisäksi (K100) myös punainen, vihreä ja sininen väri, vaikkapa 50 + 50 + 50.

RGB = Red, green ja blue, eli punainen, vihreä ja sininen. Näistä 3:sta väristä luodaan siis kaikki tarvittavat värit verkkoa ja paperikuvia varten.

CMYK (subtraktiivinen värisekoitus) = Cyan, magenta, yellow (syaani (sinivihreä), magenta (punertava) + keltainen väri). Lisäksi on K (keycolor) joka on musta väri. Jos halutaan luoda syvämusta väri, ja musta luodaan käyttämällä kaikki kolme väriä joista tulee harmaa ja sit lisätään musta (K) kunnon mustan saamiseksi. Tämä siis painoa varten, RGB kuva on muutettava sopivalla ohjelmalla CMYK kuvaksi. Painotalot osaavat nykyään konvertoida kuvat pellintekovaiheessa myös.

Suurin ero sRGB:n ja Adobe RGB:n välillä on se että Adobe RGB:ssä on enemmän värisävyjä kuin sRGB:ssä.

Jos aiot myydä kuviasi painoa varten niin käytä aina Adobe RGB väriavaruutta, koska painoprosessit käyttävät pääasiassa tätä. Kuitenkin esim. eräät sanomalehdet hyväksyvät myös sRGB kuvia. Silloin on hyvä asettaa kamerasi värimaailmaksi AdobeRGB (laajempi) koska voit aina tallentaa alkuperäisen kuvan sRGB muodossa.

Näytöt sen sijaan eivät aina näytä Adobe RGB:tä täysin oikein. Jos kuvaat pääasiassa nettiä varten (kotisivut, blogit, Facebook, Twitter ym.) niin oikea asetus/tallennusmuoto on sRGB, jotta kuvista tulisi mahdollisimman oikean värisiä.

Koska Adobe RGB:n väriavaruus on laajempi kuin sRGB:n, voidaan Adobe RGB muuntaa sRGB:ksi – mutta ei päinvastoin. Siksi kuvaan itse aina Raw tiedostoja ja silloin valitsen väriavaruuden vasta tallennusvaiheessa, ei kuvausvaiheessa (Jpeg). Raakatiedostoja kuvattaessa ei väriavaruuden valinnalla ole merkitystä koska valinta tehdään vasta kun kuva tallennetaan Jpegiksi tai painoa varten Tiffiksi.

Jos lataat nettiin kuvan jossa Adobe RGB värimaailma se muutetaan automaattisesti sRGB:ksi ja väri voi kärsiä (tunkkanen kuva).

 

Entäs printterit? Printterit käyttävät yleensä cmyk väriavaruutta. Mutta, printterin firmwaressa löytyy väriavaruuden kääntö CMYK:si. Voit siis huoletta printata jopa sRGB kuvasi.

Miksi printterit käyttävät CMYK väriavaruutta? Rgb tekee helposti kuvista liian tummia ja CMYK taas on tehty painoa varten ja näin toistaa värit vaaleampina (paljon sävyjä).